Als u een dode vogel vindt, wilt u die misschien wel laten prepareren (of doneren aan een preparateur).
Het is belangrijk om te controleren of het dier niet reeds bedorven is.

Als het dier niet bedorven is, moet het zo snel mogelijk gekoeld worden. Bewaar bij voorkeur de vogel in een gesloten plastic zak in de vriezer. Denk hierbij wel aan de hygiëne!

 

Wel of niet bedorven?

Als een vogel tekenen van bederf vertoont, kan deze niet meer worden geprepareerd.

Maar hoe controleer je dat?

  • De vogel heeft nog lichaamswarmte, het dier is net dood. De oogbollen zijn nog zichtbaar en glanzen nog. In principe is deze vogel geschikt om te worden geprepareerd.
  • De oogbollen zijn ingevallen en dof, maar het dier stinkt nog niet naar bederf. Het is nu 1 á 2 dagen dood. Afhankelijk van de buitentemperatuur is het in de meeste gevallen nog mogelijk dit dier te prepareren.
  • Wanneer u (niet te hard) aan de veren op de buik (liesstreek) trekt en deze laten los, of wanneer u zachtjes met een vinger langs een ooglid wrijft en de veren laten los, of wanneer het dier een duidelijk ‘rottende’ geur afgeeft, is de vogel bedorven. Het dier kan niet meer worden geprepareerd.

Botbreuken, vuil, bloed en kleine beschadigingen hoeven niet per sé een probleem te zijn voor het prepareren. Dit kan per geval beoordeeld worden.

 

*-*