In principe mogen alle vogels worden geprepareerd. Uiteraard zijn er wel regels aan verbonden, waar de preparateur zich aan dient te houden.

Zo goed als alle inheemse dieren zijn in meer of mindere mate beschermd. Het prepareren van een uit het wild afkomstige (inheemse) vogel is toegestaan als de legale herkomst is aan te tonen. Het dier moet buiten schuld (onopzettelijk) of een natuurlijke dood gestorven zijn.

Verder geldt voor wilde vogels een meldingsplicht. De vogel moet geregistreerd worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De RVO is een onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en handelt hier in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.  De vogel krijgt een merkteken. Dit wordt door de preparateur geregeld.

De aan- en verkoop, maar ook het ruilen van preparaten van beschermde (wilde) dieren is in Europa verboden. Wordt er dus op een verkoopsite een, oude, geprepareerde (wilde) buizerd aangeboden, dan is dat illegaal! Ook wanneer de vogel legaal is geprepareerd en voorzien is van een merkteken van het Ministerie. Dat is alleen maar een bewijs van legaal bezit, geen ontheffing voor handel.

Toch vragen preparateurs geld voor het prepareren van een wilde vogel. Het prepareren moet u zien als dienst, u betaalt voor de materialen en tijd, niet voor de vogel zelf.

Ook sommige gekweekte vogels zijn (internationaal) beschermd. Deze staan op een speciale lijst (CITES-lijst) in verschillende categorieën, om aan te geven in hoeverre deze vogelsoort in zijn bestaan wordt bedreigd. Al naar gelang de kans op uitsterven gelden er andere regels voor de preparateur. Deze vogels  moeten bijvoorbeeld voorzien zijn van een gesloten pootring en mogelijk van geldige documenten (CITES).

Vogels die behoren tot een algemeen gehouden en/of veel gekweekte soort mogen vrij worden geprepareerd. Hiervoor geldt geen meldplicht.

 

*-*